Hrvatski radio

Radio Knin

Održani 2. Marunovi dani

15.09.2023.

14:15

Autor: HRT

Čarobni svijet - Anita Ercegovac

Čarobni svijet - Anita Ercegovac

Foto: Dragan Gligora / HRT

U Kninu su održani Drugi Marunovi dani, u organizaciji udruge Čarobni svijet. Započeli su jučer igrokazom radionicama na tvrđavi, a nastavljeni danas, prikazivanjem kratkometražnog filma: Kako je Fra Lujo spasio tvrđavu i predavanjima arheologa. Ovim skupom ujedno se obilježava i 130 godišnjica osnutka prvog arheološkog muzeja u Hrvatskoj, osnovanog 1893.  godine u Kninu.

Spasitelj kninske tvrđave, čovjek koji je zadužio hrvatski narod i kulturu, Lujo Marun, osnivač je i prvog hrvatskog arheološkog muzeja, a čiji je nasljednik Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Njegov ravnatelj Ante Jurčević kaže kako je osnivanje kninskog muzeja, uz spašavanje tvrđave, najveći Marunov pothvat:

Ante Jurčević

Ante Jurčević

Ante Jurčević

Foto: Dragan Gligora / HRT

Lujo Muran u svom je radu imao i niz pomagača, a jedan od najistaknutijih svakako je bio Vladimir Aldarić. Svoju knjigu o korespondenciji Ardalića i Maruna koju čini gotovo 500 pisama, predstavio je dr.sc. Marino Kumir: 

Marino Kumir

Marino Kumir

Marino Kumir

Foto: Dragan Gligora / HRT

Fra Lujo Marun bio je začetnik brojnih istraživanja, pa je tako prvi počeo i iskapanja na važnom arheološkom nalazištu Bribirska glavica, nekada sjedištu obitelji Šubić, o čemu je govorila muzejska savjetnica Nikolina Uroda:

Nikolina Uroda

Nikolina Uroda

Nikolina Uroda

Foto: Dragan Gligora / HRT

Viši kustos splitskog Muzeja arheoloških spomenika, Ante Alajbeg, održao je na kraju skupa predavanje o arheološkom lokalitetu Otres. Organizator Marunovih dana je udruga Čarobni svijet čija predsjednica Anita Ercegovac ističe kako je svima nama, a posebno djeci Lujo Marun, jedan od najvećih uzora:

Anita Ercegovac

Nakon znanstvenih predavanja i prezentacija, organiziran je obilazak arheološkog lokaliteta i muzeja na Bribirskoj glavici koji vodi Nikolina Uroda i Miloš Biserko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.