Hrvatski radio

Radio Knin

Ethnoambient Salona

17.07.2014.

11:21

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedamnaesto izdanje festivala dovodi nam sljedeće izvođače: 18.7.2014. (petak) GRIFF TRIO (Belgija) KÍLA (Irska) 19.7.2014. (subota) GREEKADELIA (Grčka) KRIES (Hrvatska)

Festival djeluje na sustavnom promicanju kulturne raznolikosti putem programa otvorenog za raznovrsne interpretacije tradicija u kulturama svijeta dok je pozornost većinom posvećena stvaralaštvu koje zadržava prepoznatljivost tradicijskih napjeva, stilova izvođenja i korištenih glazbala ili se barem njima višestruko nadahnjuje.

Grad Solin i atraktivni arheološki lokalitet Gradina od 1998. godine pružaju prostor za jedinstveno glazbeno iskustvo glazbe, izvođača i publike ovog najstarijeg "world music" festivala u Hrvatskoj.

 

Održavanje ovogodišnjeg festivala pomogli su Ministarstvo kulture RH i Grad SolinHrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Solina te Grad Split.

Festival sufinanciraju i udruge HDS ZAMPHUZIP i ZAPRAF iz fonda sredstava koje prikupe na ime prava na naknadu za prazne medije, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem Natječaja za potporu projekata s područja popularne glazbe.

 

O izvođačima:

Griff Trio

Trio svirača gajdi odlučili su prije nekoliko godina bolje upoznati svoje korijenje putem knjiga o starim flamanskim pjesmama i zvučnih zapisa sa terena kroz koje su saznali puno o životu svojih djedova, baka i predaka. U tim pjesmama i zvuku gajdi pronašli su izvor nadahnuća i bolje su upoznali sami sebe da bi u današnjici vjerodostojnije mogli izraziti vlastito, autentično glazbeno stvaralaštvo.


Kíla

Vjerujemo da gotovo svi posjetitelji festivala Ethnoambinet Salona već poznaju glazbu jednih od začetnika etno scene u Irskoj, a i šire. Bono iz U2 je za njih rekao da ima osjećaj da su baš oni zapalili fitilj koji je doveo do velikog praska (strasti za ponovnim otkrivanjem tradicijskog). Prije dva desetljeća, jedan od prvih bendova čiji smo spoj tradicijskog i suvremenog slušali, za neke od nas bio je upravo Kíla. U međuvremenu promijenili smo se i mi i oni, ali glazbena poveznica je ostala i napokon je i rezultirala njihovim nastupom na jedinstvenoj Gradini. Bez obzira na količine koncerata i raznovrsnost prostora u kojem su nastupali diljem svijeta posljednjih dvadeset godina, sigurni smo da takvu nadahnjujuću publiku i takav čaroban prostor kao što je Gradina još nisu doživjeli. Znamo da će oni nama pružiti jedinstven doživljaj, a i EA publika i solinska Gradina dočekat će ih u punom sjaju unutarnje i vanjske ljepote.

 

Greekadelia

Solinskoj gradini već poznati glazbenici iz Grčke, Kristi Stassinopoulou i Stathis Kalyviotis, ostali su zabilježeni u srcima mnogih te ih na traženje publike i našu radost ponovno pozivamo da se s nama podruže i upoznaju nas sa svojim novim stvaralaštvom. Kristi i Stathis i dalje istražuju grčku tradiciju i spajaju je s elektronikom, svakako i pod utjecajem urbanog života i različitih iskustava steknutih na putovanjima. Ne čudi da je i njihov posljednji album omiljen među urednicima i slušateljima World Music Charts Europe te je okarakteriziran kao «Grčki folk kakvog se do sad nije moglo čuti...»

 

Kries

Mojmirova šarolika grupa glazbenih kreativaca okupila se u svibnju ove godine i stvorila nekoliko novih pjesama! I dalje je temelj hrvatska tradicijska glazba, a kako su je ovaj put prenijeli u sadašnjost, osjetit ćemo na najdražoj Gradini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.