Hrvatski radio

Radio Knin

Predstavljena nova knjiga A.N.T. Šutre "Luč Hrvata"

22.10.2014.

15:26

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, kninska Narodna knjižnica sinoć je u svečanoj dvorani Veleučilišta Marka Marulića organizirala predstavljanje desete zbirke pjesama Ante Nadomira Tadića Šutre "Luč Hrvata" i obilježavanje 35. obljetnice njegova rada, a proglašeni su i najčitatelji, kojima su uručene prigodne nagrade.

Deset knjiga i 35 godina stvaralaštva vrijedan su povod da se progovori o književnom putu kninskog pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre, kao što je to i učinjeno na sinoćnjoj književnoj večeri. Sam je pjesnik istaknuo kako je većina njegova književnog rada vezana upravo uz Knin.

I u, jubilarnoj, desetoj zbirki pjesama Šutra je ostao vjeran svom prepoznatljivom domoljubnom iskazu, kojim je obilježeno i cijelo njegovo stvaralaštvo. Posebnost tog iskaza sastoji se u zanosnoj izravnosti koja izbija iz svakog stiha pjesama posvećenih hrvatskoj zemlji, čovjeku i prirodi. No, najveća vrijednost ovih stihova možda je u samom jeziku, koji u sebi nastoji pomiriti arhaičnost starog hrvatskog izričaja, bogatstvo narječja i suvremeni izraz. Posebno se to osjeća kada sam Šutra govori svoje stihove.

Knjiga "Luč Hrvata" sastoji se od dva dijela. Prvi dio sadrži dosad neobjavljene pjesme, a u drugom dijelu su izabrane pjesme iz prijašnjih knjiga. Govoreći o ovom svom djelu Ante Nadomir Tadić Šutra rekao je, prilično iznenađenoj publici, da nakon Luči više neće objavljivati knjige. Pisat će i dalje, ali objavljivati neće.

O Šutrinom radu na predstavljanju knjige govorila je vrlo pohvalno i ravnateljica kninske knjižnice Kornelija Belak, a prigodnim su se riječima pjesniku obratili i zamjenik župana Šibensko-kninske županije Tomislav Vrdoljak, zamjenik kninske gradonačelnice Nikola Blažević, te ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić. Uvodnu riječ dala je knjižničarka Ivana Bračanov, koja je objavila i imena najčitatelja. Od odraslih, to je Mate Lasić – sa 183 posuđena naslova, a od mlađeg uzrasta najčitateljica je Angela Bajan sa 136 naslova. Svojom pjesmom književnu večer je obogatila i pjevačka skupina Kninske golubice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.