Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninskom muzeju otvorena izložba Damira Hoyke

03.09.2014.

13:19

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji Kninskog muzeja sinoć je otvorena izložba poznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke, na kojoj se predstavio svojom najnovijom serijom fotografija pod nazivom "Flora".

Ovom, najnovijom, serijom fotografija Hoyka je, kako sam kaže, htio ukazati na fascinantnost prirode, a da se to ne utopi u nekakvom nizu slika koje viđamo svakodnevno na svim prostorima i u gotovo svim medijima. To ga je ponukalo da publici ponudi nov način gledanja na prirodu, njenu vizualnost i uopće na njenu čudesnu, jedinstvenu strukturu.

Fotografije s izložbe Flora na prvi pogled podsjećaju na šarene kaleidoskopske strukture ili na fantastične ornamente i arabeske, a rađene su multipliciranjem pojedinih dijelova fotografije. Hoyka tako uzima motive hrvatskih krajolika iz svih godišnjih doba i pokušava ga prenijeti na sliku jednim posebnim, originalnim načinom, a cilj je drugačije viđenje ne samo umjetnika nego i gledatelja fotografije, kod kojega izaziva pozornost i estetski užitak.

Krajnji cilj ove serije fotografija, kaže na kraju Hoyka, jest osvijestiti čudo prirode, potaknuti na razmišljanje, ali i pomoći da se ta priroda i očuva i zaštiti. Izložbu fotografija Damira Hoyke otvorio je zamjenik gradonačelnice Nikola Blažević, a o fotografu i njegovim radovima govorili su: ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić i kustosica i voditeljica Galerije Ivana Mikulić Sarić. Izložbu se može pogledati do 6. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.