Hrvatski radio

Radio Knin

U POU Knin otvorena izložba Marka Matića

06.06.2014.

15:17

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu proslave Dana grada i blagdana sv. Ante, jučer je u kninskom Pučkom učilištu otvorena izložba akademskog slikara Marka Matića pod nazivom "Detalji iz prirode".

Marko Matić predstavio se sinoć po drugi put kninskoj publici. Naime, on je u Kninu izlagao još davne 2001. godine. Njegova energija, inspiracija i tematika gotovo je uvijek vezana uz prirodu, posebno uz njene detalje koje tako vjerno i precizno prenosi na svoja brojna ulja na na platnu. Matić je izuzetan crtač, on odlično zapaža, a onda i svojim kistom na platna vjerno prenosi svoje doživljaje trava, vode, lišća, stabala, točnije, dočarava odnose njihovih oblika i boja, naglašavajući osobito njihov ritam. Uz to, Matić je i izuzetan kolorist, boje su mu čiste, pune i svježe. Kaže da nema izravnih slikarskih uzora, ali kada bi već morao govoriti o nekakvim utjecajima, onda bi to bili francuski postimpresionisti i impresionisti, a među njima osobito jedan od najboljih kolorista, Claude Monet. Matić je rođen u Bosni i Hercegovini, tamo se i školovao i radio, ali 1996. dolazi u Donji Lapac gdje trenutačno živi i radi. O slikaru i njegovu radu na sinoćnjem otvaranju govorili su: književnici Ante Nadomir Tadić Šutra i Fabijan Lovrić, zamjenik kninske gradonačelnice Slaven Ivić, te kao domaćin, ravnatelj Pučkog učilišta Mato Milanović. Svoje pjesme uz spomenute pisce govorio je i Nine Batić. Izložbu Marka Matića "Detalji iz prirode" postavio je kninski slikar Mijat Marić, a otvorena je u prostorijama Pučkog učilišta do 16. lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.