Hrvatski radio

Radio Knin

Uspješan nastup Tomaža Petrača

28.01.2014.

11:41

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U utorak navečer, u dvorani kninske glazbene škole poznati slovenski pijanist Tomaž Petrač održao je uspješan solistički koncert. Ovo je drugi Petračev nastup u Kninu, a oba je puta organizator bila Hrvatska glazbena scena mladih.

Tomaž Petrač odlučio se na sinoćnjem koncertu predstaviti kninskoj publici klasičnim klavirskim programom. Odmah na početku sjajna izvedba poznate Mozartove sonate u F – duru, i to baš na rođendan slavnoga skladatelja. Jedna od najboljih Mozartovih kompozicija bila je odličan uvod u Beethovena i još jednu majstorsku izvedbu njegove sonate u G- duru, a završio je sa zahtjevnim Brahmsovim Varijacijama na Paganinijevu temu. Između Mozarta, Beethovena i Brahmsa smjestio se samo jedan skladatelj dvadesetog stoljeća, poznati slovenski umjetnik Vilko Ukmar i njegov romantični Nokturno. Petrač, kao jedan od najboljih slovenskih pijanista nastupa na brojnim svjetskim pozornicama, ali nađe vremena i za ovakve mini turneje, koje organizira Hrvatska glazbena scena mladih. U Kninu je suorganizator, kao i obično, glazbena škola. Petrač večeras nastupa u Šibeniku, a sutra u Drnišu, nakon čega slijedi cijeli niz koncerata, među kojima i onaj sa slovenskom filharmonijom 5. ožujka. Tomaž Petrač, dakle, često nastupa kao koncertni pijanist, dobitnik je brojnih nagrada, snimio je nekoliko  nosača zvuka, a od 1997. godine djeluje i kao klavirski pedagog na Ljubljanskoj glazbenoj akademiji. Od 2010. redovni je profesor i pročelnik klavirskog odjela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.