Hrvatski radio

Radio Knin

"100% za Hrvatsku"

04.12.2014.

15:44

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sama činjenica da hrvatski branitelji nisu sudjelovali u izradi nacrta prijedloga izmjena Zakona koje je u javnu raspravu stavilo Ministarstvo branitelja, dovoljno govori da hrvatski branitelji nemaju informaciju što je u nacrtu planirano i koje će biti posljedice promjena, rekao je jučer u Šibeniku Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida. Na tribini o prosvjedima branitelja, puna dvorana Samostana Sv. Ante dala je potporu prosvjedu "100 posto za Hrvatsku".

Čelni ljudi udruga najtežnih ratnih invalida, gardijskih postrojbi i specijalne policije Đuro Glogoški, Ante Deur i Josip Klemm ovih dana održavaju niz tribina pod nazivom"100 posto za Hrvatsku, na kojima objašnjavaju zašto prosvjeduju hrvatski branitelji i zašto sada. I pred Šibenčanima su sinoć nizali razloge - od izmjene zakona 2000-te, odnosa medija prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu, umirovljenja, omalovažavanja i uhićenja generala i pripadnika Hrvatske vojske, postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru i Vladino nepoštivanje odluke Ustavnog suda da su pogriješili, nepostojanja registra agresora, neriješenog status maloljetnih dragovoljaca, zanemarivanja roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja, sadržaja udžbenika u školama preko prebacivanja obveza države prema braniteljima u nadležnost drugih ministarstava, a opskrbnine na socijalu, pri čemu je bez te naknade ostalo tisuću i pol od oko 6 tisuća korisnika do, kako su rekli zadnjeg udarca, agresor i branitelji našli su se u istom ministarstvu.

Đuro Glogoški i dodao kako će do tada nastaviti prosvjedovati ispred ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici. Danas je 45. dan prosvjeda. Za sutra je najavljen nastavak sjednice saborskog Odbora za ratne veterane, a na dnevnom redu je dopis udruga iz Domovinskog rata na državnoj razini kojim traže zaštitu prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.