Hrvatski radio

Radio Knin

17. sjednica Gradskog vijeća Grada Knina

15.09.2022.

21:10

Autor: Nives Hladnić

sjednica Gradskog vijeća

sjednica Gradskog vijeća

Foto: Nives Hladnić / HRT

Zbog predfinanciranja europskih projekata iz Intervencijskog plana, gradski proračun je na polovici ove godine u minusu 7 milijuna kuna. No, kako je kazala pročelnica Romana Stanić, do kraja godine očekuje se 9.600.000 kuna povrata novca u proračun.

2021. godinu Komunalno poduzeće završilo je s manjkom od 910 tisuća kuna, a kako su u ovog godini troškovi poslovanja drastično porasli, jedini način da se poduzeće izvuče iz minusa bio bi enormno povećanje cijena usluga. Komunalno poduzeće Gradu je uputilo zahtjev za povećanje cijene, ali je Grad taj zahtjev odbio.

Čistoća i zelenilo godinu je završilo s 258 tisuća kuna dobiti, a Upravitelj – Knin sa 118 tisuća kuna dobiti.

Turistička zajednica Grada Knina na kraju godine bila je u minusu 77 tisuća kuna.

Jedna od točaka Dnevnog reda bila je Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Knina. Njome je, između ostalog, određena formula izračuna cijene usluge:

C=JVCxBPxU  (cijena = jedinična cijena za pražnjenje volumena spremnika x broj pražnjenja x udio korisnika usluge u korištenju spremnika)

Od direktora Ivana Mesića moglo se tek čuti da se cijena mijenja, i da će nekom biti viša, nekom niža. Očito će ovisiti o broju pražnjenja spremnika, odnosno o broju otključavanja spremnika.

Izmijenjen je Prostorni plan uređenja Grada Knina i u njemu je definirana nova lokacija za izgradnju pročistača, odnosno izmještanje postojećeg koji tone, na suprotnu stranu Orašnice.

Definirani su i uvjeti za rekonstrukciju postojećeg objekta na Krčiću. Grad je riješio imovinsko-pravne odnose, postao je vlasnik bivšeg restorana i namjerava ga urediti kao Centar za posjetitelje Parka prirode Dinara.

Gradskvi vijećnici usvojili su i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Marija Ćaćića koji je izvijestio o tijeku provedbe EU projekata iz Intervencijskog plana. 

Od 18 projekata, ugovoreno je 17, a naknadno i 18. projekt. Završeno je 7 projekata. Njihova vrijednost je 12,2 milijuna kuna, dok je vrijednost preostalih 10 projekata, koji su u provedbi, 137 milijuna kuna, kazao je Ćaćić.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.