Hrvatski radio

Radio Knin

22. obljetnica zvjerskog ubojstva obitelji Čengić

18.01.2014.

14:38

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

18. siječnja 1992. godine u tada okupiranom području Ervenika dogodio se najveći zločin. Pobijena je cijela obitelj Čengić - otac Drago, majka Nevenka, 11-ogodišnji Slobodan i 4-erogodišnji Goran i zapaljena zajedno s kućom.

Bio je to osvetnički pohod 30-ak pripadnika "krajinskih milicionera" koji su već mjesecima terorizirali nesrpsko stanovništvo toga područja.

Njih točno 30 osuđeno je u odsutnosti na šibenskom sudu. Slobodan Kovačević, Damir Travica, Željko Travica, Veljko Travica, Nebojša Travica, Vujo Šašić, Vojislav Romić i Boško Kovačević osuđeni su na 15 godina zatvora u travnju 1993. Prvostupanjska presuda je potvrđena četiri mjeseca kasnije.

No, jedini koji služi zatvorsku kaznu za zločin nad članovima obitelji Čengić je Damir Travica. Njega je Velika Britanija izručila u studenome 2008. godine i nije tražio obnovu postupka.

Ostali još uvijek nisu privedeni pravdi.

 

Na grob obitelji Čengić i pod spomenikom ispred obiteljske kuće vjence su položili predstavnici Knina i Benkovca i braniteljske udruge iz Zadarske županije. 

Ove godine, prvi put, na obilježavanju obljetnice bio je i predstavnik općine Ervenik. Načelnik Predrag Burza je, kaže, došao izraziti najdublje poštovanje žrtvama.

 

Poslušajte svjedočenje bake Marije Čengić, majke ubijenoga Drage.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 dana

Zamućenje vode

Čaša vode