Hrvatski radio

Radio Knin

24.srpnja kreće odvojeno prikupljanje otpada

23.07.2014.

16:17

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li Knin spreman?

Svi gradovi i općine dužni su od sutra,24. srpnja, građanima omogućiti razdvajanje sedam iskoristivih komponenti otpada- papira, metala,stakla, plastike, tekstila, problematičnog  i glomaznog otpada. Utvrđeno je to Zakonom o održivom gospodarenju otpadom koji je donesen još prije godinu dana, no jedinicama lokalne samouprave, odnosno tvrtkama koje se bave održavanjem čistoće, dana je godina dana prilagodbe. No, pitanje je jesu li se i prilagodile.

Knin je spreman na dio koji se odnosi na odvojeno skupljanje papira, stakla i tekstila na javnim površinama. Naime, već su postavljeni kontejneri za papir i tekstil, a u tijeku je formiranje zelenih otoka za ostale vrste otpada. "Za to će trebati osigurati veće javne površine na kojima ćemo postaviti pet do šest kontejnera", kaže Marko Perić, direktor tvrtke Čistoća i zelenilo. No, na  odvojeno skupljanje otpada u kućanstvima i privrednim subjektima, trebat će još pričekati. Naime, resorno ministarstvo još uvijek nije donijelo  prijedlog cjenika obračuna odvoza selektivnog otpada, a rok je 24. srpnja.  "Kante se ne mogu postaviti dok ne znamo po kojim ćemo cijenama građanima obračunavati odvoz otpada", ističe Perić.

Drugi problem predstavlja  i prikupljanje biootpada. Tvrtka,naime,nema kud s njim jer Knin još uvijek nema reciklažno dvorište. 

Dakle, do 1. siječnja 2015. godine gradovi i općine morat će osigurati odvojeno prikupljanje papira, metala, plastike , stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora ,guma itd. , a do kraja 2018. godine mora biti uspostavljen cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.