Hrvatski radio

Radio Knin

31. obljetnica okupacije Kijeva

26.08.2022.

16:15

Autor: Nives Hladnić

Obilježavanje obljetnice okupacije Kijeva

Obilježavanje obljetnice okupacije Kijeva

Foto: Nives Hladnić / HRT

Prije 31 godinu na današnji dan, pobunjeni Srbi i tadašnja JNA sravnili su sa zemljom selo Kijevo, koristeći između ostaloga i zabranjene aviobombe krmače i zvončiće.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom, u Kijevu je obilježena obljetnica pada mjesta.

Otkako su pobunjeni Srbi postavili barikade ukolo Knina 17. kolovoza 1990. godine, više od tisuću mještana Kijeva živjelo je u okruženju i trpjelo teror, podsjeća Ivica Romac, u to vrijeme zapovjednik sinjske policije

Ivica Romac

Noć uoči općeg napada, dio mještana i branitelja probio se preko brda do Drniša, ispričao je posljednji zapovjednik obrane Kijeva Martin Čičin Šain i nastavio.


Martin Čičin Šain

Za uništenje mjesta i progon mještana, te za ubojstvo 25-ero civila tijekom višegodišnje okupacije, nitko nije odgovarao, upozorio je Ivica Šimac, jedan od policijskih zapovjednika

Ivica Šimac

37 pripadnika Zbora narodne garde, odnosno 4. brigade tada je zarobljeno i zatočeno u Kninu, o njima je govorio Ivan Turudić, prvi čovjek društva logoraša iz susjedne Splitsko-dalmatinske županije.


Ivan Turudić

Kijevo će ostati zapamćeno kao mjesto u kome su svoj put počeli zloglasni ratni zločinci general Ratko Mladić i Mile Martić, te kao prvo mjesto u Hrvatskoj koje je napala tzv. JNA.  

Galerija
Obilježavanje obljetnice okupacije Kijeva, Foto: Nives Hladnić/HRT
Obilježavanje obljetnice okupacije Kijeva, Foto: Nives Hladnić/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.