Hrvatski radio

Radio Knin

Akcija "Zaustavimo glaukom", 8. ožujka u Kninu

07.03.2016.

11:58

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru Nacionalne kampanje "Zaustavimo glaukom", koja traje cijeli tjedan, u 22 hrvatska grada organizira se besplatno mjerenje očnog tlaka. Ove godine prvi put, u akciju se uključuje i kninska bolnica.

Glaukom je jedna od najopasnijih bolesti oka jer nema simptoma, napreduje postupno, a u konačnici može dovesti do sljepoće, ako se ne otkrije na vrijeme. Smatra se da će oboljeti 1 do 2 posto opće populacije. 

Genetski utjecaj je vrlo velik, pa se svima koji u obitelji imaju osobu oboljelu od glaukoma, preporučuju redovite kontrole jednom godišnje. Za glaukom nema lijeka, samo se može držati pod kontrolom i spriječiti njeno napredovanje prema sljepoći. Liječi se kapima, a ako to nije dovoljno, postoje i operativni oblici liječenja.  


Javno-zdravstvena akcija "Zaustavimo glaukom", u Kninu će se održati sutra. Od 9 do 17 sati u Oftalmološkoj ambulanti Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos, mjerit će se očni tlak, besplatno i bez uputnice.

Ako niste nikada mjerili Vaš očni tlak, a imate 40 godina i više ili netko u vašoj obitelji boluje od Glaukoma…dođite, saznajte više o glaukomu i izmjerite Vaš očni tlak. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.