Hrvatski radio

Radio Knin

Bivši iguman manastira Krka kriv za prijetnje smrću novinaru Željku Huljevu

06.03.2013.

08:40

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aleksandar Bogojević, bivši iguman manastira Krka, proglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana, zbog prijetnje smrću Željku Huljevu, novinaru Jutarnjega lista. Nepravomoćnu presudu donio je sudac Općinskog suda u Kninu Stipe Čipčić.

Aleksandar Bogojević je kriv jer je 13. ožujka 2012. oko 19.30 na lokalnoj cesti Kistanje – manastir Krka, vozeći se u smjeru manastira, vidjevši da mu u susret dolazi vozilo Željka Huljeva, na dionici ceste oko 400 metara od ulaza u manastir, u oštrom zavoju s kamenim usjekom, tzv. serpentinama, naglo se zaustavio i svojim vozilom prepriječio kolnik, zbog čega je Huljev morao stati.

Bogojević je izišao i vozila i nezadovoljan dotadašnjim pisanjem novinara Huljeva o njemu osobno i manastiru Krka, prijetećim tonom glasno rekao:

- Izlazi van, zlikovče i biraj hoćeš li gore ili dolje, da to više riješimo.

Kada ga je Huljev zamolio da se skloni kako bi mogao proći i nastaviti put, Bogojević mu se ponovno obratio i rekao da će mu on sad odrediti put kojim će ići. Potom je uzeo svoj mobitel govoreći da će pozvati sve bogoslove iz manastira da dođu i da ga s autom bace u provaliju. Nakon toga se Huljev, preklopivši svoj retrovizor na vozilu uspio provući između vozila okrivljenoga i desnog ruba ceste, što je kod njega izazvalo osjećaj straha i bojazan za vlastitu sigurnost.

Dakle, Bogojević je drugome ozbiljno prijetio zlom da bi ga ustrašio i uznemirio a djelo je počinjeno prema odgovornoj osobi u vezi s njegovim radom, pa je time počinio kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina, prijetnjom po članku 129. stavak 3 u svezi stavka 1 Kaznenog zakona zbog čega se temeljem istoga propisa Aleksandar Bogojević osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci uz primjenu uvjetne osude s rokom kušnje od godinu dana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.