Hrvatski radio

Radio Knin

Dr. Goran Granić održao predavanje o akademiku Hrvoju Požaru

12.06.2014.

14:52

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zgradu Veleučilišta Marka Marulića krase biste velikih hrvatskih akademika, podrijetlom iz Knina- Slavka Krvavice i Hrvoja Požara

O liku i djelu akademika Požara govorio je danas u Kninu dr. Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar. "Prvi put držim predavanje o prof. Požaru i drago mi je što je to upravo u njegovom rodnom gradu", kazao je Granić koji je od 1972. do 1991. godine bio blizak akademikov  suradnik.

Hrvoje Požar je bio inženjer, sveučilišni profesor, znanstvenik svjetskog glasa, enciklopedist i nezaobilazna figura novije hrvatske povijesti na području tehničke znanosti i vrhunskih znanstvenih dostignuća, stoji između ostalog u monografiji  "Hrvoje Požar- Velikan energetike i moderne sveučilišne nastave od 1916-1991. godine". Utemeljitelj je poznate Zagrebačke energetske škole, objavio je preko 330 znanstvenih i stručnih radova te studija i knjiga s područja energetike.

Zbog svega toga, Energetski institut s ponosom nosi njegovo ime isto kao i Zaklada koja nagrađuje mlade znanstvenike iz područja energetike.

Poslušajte što je na predavanju "Akademik Hrvoje Požar u hrvatskoj energetici" u organizaciji Narodne knjižnice Knin, rekao dr. Goran Granić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.