Hrvatski radio

Radio Knin

Grad Knin traži izradu Studije utjecaja na okoliš HE Krčić

16.04.2014.

15:12

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mišljenje poslano Ministarstvu zaštite okoliša

Grad Knin jasno se očitovao na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prirode o potrebi procjene utjecaja na okoliš male hidroelektrane Krčić i  traži temeljitu i sveobuhvatnu izradu Studije.

U vremenu od kada su provedeni hidrološki i  geološki istražni radovi i analize i izrađena projektna dokumentacija do danas, u bitnome su se promijenile zakonske odredbe temeljem kojih su izdane suglasnosti  za ovaj projekt, a ulaskom Hrvatske u EU ,posebno je izmijenjena zakonska regulativa koja se odnosi na zaštićene prirodne vrijednosti, kao što je slap Krčić, stoji u obrazloženju Grada.

Treba ispitati koliko bi ovakav zahvat imao utjecaj na biljni i životinjski svijet budući da tu  obitavaju ugrožene endemične vrste riba.Ugrožavanjem  biljnih i životinjskih vrsta na izvoru Krke, objašnjavaju nadalje gradski čelnici, ugrozila bi se flora i fauna Nacionalnog parka Krka. Zbog svega toga, kažu, izgradnja brane i akumulacije uzvodno od slapa ,narušila bi cjelokupni krajobraz i nagrdila jedan od glavnih turističkih aduta grada Knina.

Prije donošenja bilo kakve odluke o zahvatu na Krčiću, traže provedbu široke javne rasprave u koju bi se uključila zainteresirana javnost kao i sve mjerodavne institucije i ustanove

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.