Hrvatski radio

Radio Knin

Građanska inicijativa za zdravu vodu

22.09.2014.

17:00

Autor: Antonio Barišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put nakon ekološkog incidenta zbog kojeg su građani šibensko-kninske županije bili 4 dana bez vode oglasilo se ministarstvo zaštite okoliša. No, rezultati njihove inspekcije nisu ponudili jasan odgovor što je uzrok onečišćenja. Odgovora nema ni na brojna druga pitanja, pa ne čudi ogorčenost građana. Zato je u Šibeniku osnovana građanska inicijativa za zdravu vodu.

Tjedan dana nakon ekološkog incidenta, redovne analize vode u zavodu za javno zdravstvo šalju umirujuće vijesti. Lidija Bujas, voditeljica službe za ekologiju ZJZ.
 Zadnje analize pokazale su da je voda zdravstveno ispravna i da su svi ispitani parametri sukladni pravilnicima.
No, građani su i dalje nemirni. Pogotovo nakon prve javne reakcije ministarstva zaštite okoliša. Prema izvješću njihove inspekcije u krugu tvornice Ivanal pronađene su dvije naftne mrlje, ali ih se ne može dovesti u vezu sa zagađenjem vodocrpilišta Jaruga. Nezadovoljni pasivnošću raznih institucija Šibenčani su se okupili u građansku inicijativu za zdravu vodu, otkriva Iva Milutin, jedna od organizatorica.
 Zahtjevamo zapravo odgovore od nadležnih institucija, grada, županije, RH da se objasni što se dogodilo u ovih 10 dana.
A odgovora i dalje nema. Uzroci onečišćenja se ne znaju, baš kao ni da li je inspekcija posjetila i ostale potencijalne točke zagađenja. Građanska inicijativa stoga traži trajno rješavanje svih ekološki problematičnih točaka u županiji, kaže Anton Krvavica iz građanske inicijativa za zdravu vodu
 Mi ćemo to popisati i tražimo da se to sanira da se izbjegnu bilo kakve moguće potencijalne situacije.
U inicijativi najavljuju i provođenje vlastite analize vode koje bi se obavilo u nezavisnim labaratorijima u inozemstvu, kaže Erika Popović iz udruge potrošača "Plavi val", koja podržava građansku inicijativu.
 Ja se nadam da će se ona podudarat s analizama našeg zavoda za javno zdravstvo i Vodovoda, ali ona će građanima biti onaj dokaz koji ih može smiriti i uvjerit da se opet vrate našoj dobroj pipi.
A vjere u pipu neće neće biti sve dok se ne saniraju problemi u Ivanalu i Kninskom DIV-u. No, kako država smatra da su to dužni uraditi vlasnici, a oni pak tvrde da bez pomoći države ne mogu, problem se očito neće tako skoro riješiti. Baš kao dosad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.