Hrvatski radio

Radio Knin

16:46 / 03.02.2014.

Autor: Lidija Grubišić

Gradsko vijeće burno o novim koeficijentima za obračun plaća

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SDP protiv odluke Sindikat upozorio na nezakonitosti

Gradsko vijeće grada Knina donijelo je danas Odluku o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika gradske uprave . Dok je SDP-ov vijećnik Mirko Antunović tražio da se ova točka skine s dnevnog reda sjednice, budući da je i Sindikat zaposlenika tražio isto upozorivši na niz nepravilnosti , čelnici grada poručuju da za tim nema potrebe jer je sve bilo po zakonu. "Mišljenje sindikata uvažavamo, no ono nije obvezujuće",rekao je zamjenik gradonačelnice Nikola Blažević i  pojasnio kako je sistematizacija radnih mjesta u upravnim tijelima provedena u skladu s već prije donesenom Odlukom o ustrojstvu grada i Pravilnikom o unutarnjem redu. "Odluku o koeficijentima za obračun plaća moramo donijeti kako bi smo kroz naredno razdoblje donijeli rješenja o rasporedu službenika i namještenika", kazao je Blažević.   

Prijedlog odluke dat je na uvid Sindikatu državnih i lokalnih namještenih Grada Knina koji je ukazao na niz nepravilnosti i nezakonitosti. U očitovanju Sindikata između ostalog stoji kako ovakva sistematizacija radnih mjesta, opis poslova, nazivi kao i preraspodjela radnih mjesta,ne samo da nije u skladu sa zakonom, nego čini i direktnu diskriminaciju pojedinih zaposlenika,krše se ustavom zajamčena prava, etički kodeks zaposlenika u tijelima gradske uprava i niz drugih propisa. Pri određivanju koeficijenata nije se vodilo računa o stručnoj spremi za rukovodeće službenike koji rade na najsloženijim poslovima, kao ni za službenička mjesta za najsloženije poslove, itd,itd.

Zbog svega navedenog , po saznanjima  vijećnika Mirka Antunovića, gradsku upravu češlja Upravna inspekcija. "Zašto o tome nitko ništa ne govori, pita Blaževića koji pak tu tvrdnju  demantira. "Nikakva inspekcija ili nadzor nije u gradu, postoje samo predstavke nekolicine zaposlenika na koji će se Grad očitovati na način da nikakvih nezakonitih radnji nije bilo, a hoće li to rezultirati nadzorom ili Upravnom inspekcijom, vidjet će se ", odgovorio je Blažević.

A u Sindikatu  još uvijek ne žele ništa komentirati , sve dok traju pregovaračke aktivnosti o novom kolektivnom ugovoru.  "To ne bi bilo pošteno prema suprotnoj strani, no mogu samo poručiti: i poslodavac i sindikat mogu raditi što hoće, ali samo po zakonu", kaže predsjednik Sindikata Ivo Jozinović.  

U obrazloženju Odluke o koeficijentima za obračun plaća stoji kako se koeficijenti određuju za radna mjesta, a ne za konkretne službenike i namještenike. U Sindikatu pak kažu da čelnici grada  nisu u pravu, no ipak  pričekat će konačna rješenja za svako radno mjesto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.