Hrvatski radio

Radio Knin

Hoće li se 20-ta obljetnica "Oluje" slaviti u Kninu?

21.10.2014.

16:24

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknuti medijskim napisima kako se proslava 20-te obljetnice VRO "Oluja" neće održati u Kninu, Grad Knin, Šibensko-kninska županija, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga veterana 4. gardijske brigade i Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina uputili su pismo upozorenja ministru obrane Anti Kotromanoviću u kojem izražavaju šok i nevjericu zbog ove informacije koja je,kažu,navodno procurila iz njegova ministarstva. Prema objavljenim napisima, okrugla obljetnica najveće pobjede hrvatske vojske,zbog specifičnosti terena, ne bi se slavila u Kninu, nego najvjerojatnije u Splitu.

Predstavnici gradske i županijske vlasti, te braniteljskih  udruga zgroženi su ovakvim spekulacijama i kažu kako je Knin  kolijevka hrvatske državnosti, prijestolnica hrvatskih kraljeva i biskupa, upravo u Kninu je započela oružana pobuna srpskih ekstremist koja je  pobjedonosno okončana baš u gradu simbolu svih hrvatskih pobjeda, stradanja i čežnji za slobodnom hrvatskom državom.

- Usprkos činjenici da ne vjerujemo u neprovjerene novinske članke, bili smo slobodni apelirati na Vašu mudrost i uputiti Vam ovo pismo upozorenja, ali i nade da ćemo 20-tu obljetnicu "Oluje" zajedno proslaviti u jednom i jedinom nam hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, stoji u pismu upućenom ministru Kotromanoviću.

Jesu li ovi medijski napisi istiniti ili je riječ samo o spekulacijama, dobili smo službeni odgovor iz Ministarstva obrane u kojem stoji:

 "Hrvatska pobjednička vojska će na dostojanstven način obilježiti Dan pobjede i 20-tu obljetnicu VRO Oluja. Međutim, još nije odlučeno o načinu, programu i mjestu obilježavanja.Ta će se odluka donijeti u narednom periodu, u procesu planiranja aktivnosti za 2015. godinu".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.