Hrvatski radio

Radio Knin

Kako do europskog novca

24.11.2014.

14:59

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sporazumom o partnerstvu pet europskih fondova – kohezijskog, socijalnog poljoprivrednog, zatim onog za regionalni razvoj, te pomorstvo i ribarstvo, osigurano je više od 10 milijardi eura iz europskog proračuna za razdoblje od 2014-2020. godine.

Kako do novaca iz europskih fondova, u prvom redu na ruralnim područjima, govorilo se, na danas održanoj prezentaciji programa ruralnog razvoja, koju su organizirali županijska Regionalna razvojna agencija i grad Knin.

Čak 2 milijarde i 383 milijuna eura, Europa je osigurala za poljoprivredu i ruralni razvoj tijekom idućih 6 godina. Na natječaje za ta sredstva mogu se javiti obiteljska gospodarstva, trgovačka društva i zadruge čija se djelatnost odnosi na sektor poljoprivrede, prerađivačke industrije, proizvodnje tradicijskih i autohtonih proizvoda, suvenira i sl. Novce mogu dobiti i jedinice lokalne samouprave, recimo za ulaganje u razvoj i poboljšanje lokalne komunalne, gospodarske, socijalne infrastrukture.

Budući se radi o kompleksnom dokumentu, Regionalna razvojna agencija organizirala je danas prezentaciju, kako bi svi zainteresirani mogli dobiti što više informacija o načinima korištenja navedenih sredstava.

Program ruralnog razvoja još nije prihvatila EU, trebat će donijeti i provedbene pravilnike, no potencijalne korisnike treba što prije upoznati sa svim mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, kazao je Damir Buntić iz Regionalne razvojne agencije.

Među dvadesetak mjera je i ona o potporama  mladim poljoprivrednim proizvođačima, za koju će natječaj biti raspisan iduće godine. Ako se zna da  na području naše županije tek 6 posto vlasnika OPGa je mlađe od 40 godina, dok vlasnici 45 posto OPGa  imaju preko 65 godina, ova bi mjera, smatra Buntić, mogla biti vrlo zanimljiva.

Boris Šimpraga iz Radučića također je došao poslušati ovu prezentaciju. Iz pretpristupnih je fondova, preko mjere 6, već iskoristio novce i otvorio siranu. Posao bi htio širiti, pa bi mu dobro   došlo još novca.

Program ruralnog razvoja treba još prihvati EU, a potom će biti doneseni pravilnici, koji će detaljno objasniti tko i za što može dobiti europske novce.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.