Hrvatski radio

Radio Knin

Kninjani isprobali simulator prevrtanja

03.11.2014.

14:28

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S porukom "I ti možeš spasiti život" Hrvatski autoklub je danas u Kninu podsjetio koliko je važno znati pružiti prvu pomoć. U sklopu međunarodnog projekta, Gradskom društvu Crvenoga križa HAK je donirao lutku za vježbanje, dok su Kninjani na Trgu mogli isprobati simulator prevrtanja.

Promet je osmi uzročnik smrtnosti u svijetu. Godišnje u nesrećama pogine više od milijun ljudi, na hrvatskim cestama oko 40 tisuća u zadnjih 50 godina. Da bi stradavanja bila manja što više ljudi mora znati pružiti prvu pomoć. Prema istraživanjima, to u Hrvatskoj zna tek 7 posto građana.
Veliki broj onih koji su polagali prvu pomoć u sklopu vozačkog ispita, naučeno je zaboravio. Osim toga, doktrina prve pomoći mijenja se svakih nekoliko godina, a neki postupci koji su se prije preporučali danas su strogo zabranjeni.

Međunarodna automobilistička asocijacija i Crveni križ zajedno, pokrenuli su program kojim bi potaknuli javnost da nauči pružati prvu pomoć. Hrvatski autoklub se uključio i donacijom edukacijskih pomagala, pa je kninskom Crvenom križu danas predao lutku za vježbanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.