Hrvatski radio

Radio Knin

Kninski branitelji o mimohodu

13.05.2014.

14:53

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kninski branitelji mjesec dana čekaju odgovor ministra Predraga Matića na njihov dopis da zajedno organiziraju mimohod hrvatskih branitelja za obljetnicu Oluje. Kad su to javno priopćili i najavili da će "uzeti stvari u svoje ruke", iz ministarstva je, nama novinarima, odgovoreno da će se sastanak održati tijekom svibnja.

Od prvog organiziranog mimohoda hrvatskih branitelja u Kninu, koji je održan 5. kolovoza 2007. godine, branitelji nisu zadovoljni. Jedino što su uspjeli je da mimohod bude dio službenog protokola. Ali su i dalje u prvom planu proslave ostali političari.

Oko tri tisuće branitelja je sudjelovalo u prvom mimohodu, svaki sljedeći bio je manji, a lani ga nije ni bilo, ocijenio je predsjedavajući Koordinacije braniteljskih udruga Tomislav Čolak

"Ministar nam je obećao da će oni to preuzeti, da će svi moći na Tvrđavu, što je bio naš cilj od samog početka, da idemo na Tvrđavu i da odamo počast zastavi. Vidjeli smo na što se to svelo, branitelji nisu bili pušteni prema zastavi nego su ostali u podnožju, oni koji su došli jer ništa nije bilo organizirano. Nakon podizanja zastave svi su se na čelu s političarima spustili do trga."

Zbog toga su ove godine 1. travnja ministru pisali i tražili sastanak da se uvaže i njihove ideje i da ovaj mimohod bude organiziran na zadovoljstvo hrvatskih branitelja. Nitko im se nije javio, a to su doživjeli kao ignoriranje hrvatskih branitelja i namjeru da se ništa ne promijeni.

"Do sada je državni protokol blokirao sve od 9 do 12, 13 sati. U međuvremenu su stvorene pretpostavke da i mi možemo mimo toga organizirati svoj mimohod, da ne smetamo njima. Pa, ako ministarstvo ne pokaže sluh, ako nas tjera na ovaj čin, mi ćemo to i napraviti." 

5. kolovoza je i Dan hrvatskih branitelja. Sjetimo se poginulih i umrlih, ali žive želimo u središtu obilježavanja, poručuju kninski branitelji. Na vrijeme su, dodaju, tražili dogovor, i neće biti njihova krivnja ako se išta lošega dogodi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.