Hrvatski radio

Radio Knin

Kninskoj bolnici 13 milijuna kuna za obnovu

14.11.2014.

15:08

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio kninskoj bolnici, za energetsku obnovu, 13 milijuna bespovratnih kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  ove je godine za obnovu kuća i višestambenih zgrada loših energetskih svojstava odobrio 204 milijuna kuna poticaja. Osobito je važna  energetska obnova zgrada javnog sektora kojih ima oko 11.000, a  bolnice su prepoznate kao najveći potrošači energije. Stoga je Fond  odlučio financirati obnovu kninske bolnice "Hrvatski ponos", odobrivši joj 13 milijuna bespovratnih kuna.

Cijeli projekt energetske obnove kninske bolnice vrijedan je 16 milijuna kuna. Ugovor o sufinanciranju 80 posto te vrijednosti  danas su u Kninu potpisali direktor Fonda Sven Miller i sanacijska ravnateljica  bolnice  dr. Antonela Karačić, koja je istaknula kako će se obnavljati cijela  zgrada – prozori, krovište i fasada. To će za kninsku bolnicu značiti uštedu u energiji, od milijun i pol kuna na godišnjoj razini, kazala je Karačić.

Fond će osigurati 13 milijuna kuna, ostala tri  -Ministarstvo zdravlja i sama bolnica iz decentraliziranih sredstava, no procijenjene će uštede, to vrlo brzo pokriti.

Osim za bolnicu, Fond je odobrio pola milijuna kuna  i projektu kninske Udruge sv. Bartolomej  za izgradnju poludnevnog boravka za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Projekt, vrijedan 4 milijuna kuna, uključuje mjere energetske učinkovitosti, ali i korištenje obnovljivih izvora energije. Ugovor o financiranju dnevnog boravka, čija je izgradnja u završnoj fazi,  s direktorom Fonda potpisao je  predsjednik udruge Vlado Arežina.

Energetska obnova bolnice počet će u ožujku, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2015.godine, kazao je između ostalog direktor Fonda Sven Miller:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.