Hrvatski radio

Radio Knin

Komemoracija u Plavnom i Gruborima

25.08.2022.

15:32

Autor: HRT

Anja Šimpraga

Anja Šimpraga

Foto: Dragan Gligora / HRT

U Plavnom i Gruborima pored Knina održana je komemoracija za srpske civile ubijene krajem kolovoza 1995., nakon vojno redarstvene akcije "Oluja". Komemoracija je započela polaganjem ruža pored križa postavljenog za 32 žrtve iz Plavnog, a nastavila se u zaseoku Grubori kod spomen obilježja postavljenog za šestero ubijenih civila. Za zločin u Gruborima sudilo se  Frani Drlji i Boži Krajini, bivšim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko, no oni su na oba suđenja održana na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni krivnje. Tijekom komemoracije okupljenima se obratila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Foto: Dragan Gligora / HRT

Prije dvije godine ovdje smo napravili važan korak prema miru i izmirenju, iako ga svi nisu mogli jednako shvatiti, rekao je na skupu sjećanja predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Taj korak, dodao je Pupovac, urađen je s vjerom, da se u hrvatsko-srpskim odnosima u Hrvatskoj i u odnosima između Hrvatske i Srbije dogodi važna promjena:

Milorad Pupovac

Povijest ne možemo promijeniti, mrtve ne možemo vratiti, ali moramo vratiti život u napuštena sela i ognjišta, rekla je na komemoraciji potpredsjednica Hrvatske vlade Anja Šimpraga:

Anja Šimpraga

U sklopu revitalizacije obnovit će se i zapaljene kuće te izgraditi 13 novih, rekla je Šimpraga dodajući kako se jednako treba sjećati žrtava u Varivodama i Gošiću, kao i u Škabrnji i Promini. Ratne strahote ne trebaju nas razdvajati već spajati. Mi to možemo, a u brojnim sredinama to i dokazujemo, zaključila je Šimpraga.

Parastos

Parastos

Foto: Dragan Gligora / HRT

Skup sjećanja

Skup sjećanja

Foto: Dragan Gligora / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.