Hrvatski radio

Radio Knin

Komemoracija u Varivodama i Gošiću

28.09.2014.

14:28

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Varivodama i Gošiću održana je komemoracija za 16 žrtava srpske nacionalnosti ubijenih nakon vojne operacije "Oluja".

Krajem kolovoza '95. u Gošiću je ubijeno sedam starijih osoba, a gotovo dva mjeseca nakon vojne operacije "Oluja" u Varivodama je  ,na kućnom pragu,život  izgubilo još njih devetero. Ni 19 godina poslije, počinitelji ovih zločina nisu pronađeni niti procesuirani. U siječnju 2012. godine Općinski sud u Kninu donio je presudu kojom je ustanovljeno da je Republika Hrvatska odgovorna za ubojstvo Radivoja i Marije Berić u Varivodama te njihovoj djeci mora isplatiti 540 000 kuna odštete. No, Jovan Berić, sin ubijenih, kaže kako odštetu do danas nisu dobili budući da je DORH uložio žalbu.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac prozvao je hrvatsko pravosuđe, istražne organi i državne institucije da ne čine ništa kako bi se otkrili i kaznili počinitelji zločina pa upravo zbog tgoa Srpsko narodno vijeće ni ove godine na komemoraciju nije pozvalo nikoga od predstavvnika hrvatske vlasti.

Kod spomen obilježja u Varivodama i Gošiću vijence su položili predstavnici veleposlanstva Republike Srbije,  Koordinacije Udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije,  Građanskog odbora za ljudska prava,udruge Documenta kao i predstavnici lokalne vlasti.

Evo što su kazali Jovan Berić i MIlorad Pupovac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.