Hrvatski radio

Radio Knin

Konferencija o gospodarenju otpadom

16.12.2014.

15:49

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godišnje svaki stanovnik Hrvatske proizvede 390 kilograma otpada. Gotovo sve završi na odlagalištima bez odvajanja i tako postaje ogroman ekološki problem. Zakonski rok za uvođenje odvojenog prikupljanja otpada je istekao u srpnju ove godine. Malo je gradova i općina ispunilo uvjete, ali je puno projekata u tijeku.

Do 2020. trebao bi zaživjeti cjelokupni sustav gospodarenja otpadom, po vrlo jasnom modelu – spremnici za odvojeno prikupljanje, mobilne jedinice, zeleni otoci, reciklažna dvorišta i u konačnici Centri za gospodarenje otpadom. Sadašnje stanje je rezultat desetljeća nebrige i nedovoljno razvijene svijesti pojedinca, smatra pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović i dodaje kako je, ipak, situacija u Šibensko-kninskoj županiji, u usporedbi s drugima, dosta dobra.
Fond za zaštitu okoliša u dvije godine sufinancirao je više od 800 projekata lokalnih jedinica, a nove natječaje će raspisati početkom 2015. Sredstva mogu biti i do 80 posto vrijednosti, kazala je načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić. U nekim sredinama su se, dodaje, već ozbiljno uhvatili u koštac s otpadom.

Ako bi se organski otpad i papir koji se nalaze u sastavu otpada odvojeno sakupili, više od 60% otpada ne bi se trebalo zbrinuti na odlagališta otpada. Odvojeno prikupljanje stakla, metala, plastike i tekstila može eliminirati dodatnih 20%, što dovodi do računice da se više od 80% otpada može zbrinuti na drugačiji način od odlaganja.

O održivom gospodarenju otpadom govorilo se danas u Kninu u okviru konferencije "Izazovi i mogućnosti integriranog gospodarenja otpadom na krškim područjima" koju je organizirao Centar za održivi razvoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.