Hrvatski radio

Radio Knin

Maloljetnicima će se zabraniti pijenje alkohola na javnim površinama

10.04.2014.

15:09

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća Grada Knina bit će donesena Odluka o zabrani konzumiranja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama. Prijedlog odluke danas je podržalo Vijeće za komunalnu prevenciju.

Potreba za ovakvom odlukom pokazala se nakon što su okupljanja kod osnovnih škola, pogotovo škole dr Franje Tuđmana, prerasla u divljanje i uništavanje školske imovine. Prema policijskim podacima lani je 42-oje maloljetnika zatečeno vani nakon 23 sata, dakle u kršenju zakona, a u 18 slučajeva utvrđeno je točenje i prodaja alkohola maloljetnim osobama.

Sankcioniranje daje nekakve rezultate, ali je iskustvo pokazalo da maloljetnici koji su činili prekršaje uglavnom to nastave činiti i nakon 18 godina.

Kada bude financijski moguće, postavit će se kamere na kritičnim mjestima, a do tada su planirane edukacije u osnovnim i srednjim školama. Svrha odluke o zabrani konzumiranja alkohola maloljetnicima na javnim površinama nije punjenje proračuna, nego prevencija i sustavno praćenje potencijalno problematične djece i mladih.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.