Hrvatski radio

Radio Knin

Manje upisne kvote u kninskim srednjim školama

15.05.2014.

16:35

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

30 upisnih mjesta manje u Srednjoj školi "Kralja Zvonimira"

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2014./2015. godini kojom je utvrđen postupak i način upisa, broj upisanih mjesta kao i rokovi za prijavu i upis u školu.

Upisne kvote u kninskim srednjim školama ove su godine nešto manje u odnosu na školsku godinu koja je na izmaku. U pet razrednih odjela Srednje škole "Lovre Montija" moći će se upisati ukupno 104 učenika i to po 22 učenika u općoj i jezičnoj gimnaziji i po 20  u zanimanjima ekonomist,poljoprivredni tehničar i prodavač. Tekuće školske godine u svakom je razredu bilo upisno po 26 učenika.

Čak 30 učenika manje nego prošle godine upisat će Srednja strukovna škola "Kralja Zvonimira". Naime, upisna kvota s prošlogodišnja 152 učenika spala je na 121-og. Razlog-manji broj učenika koji su završili osmi razred. Ove godine, stoga, neće biti oformljen razredni odjel-tehničar za vozila i vozna sredstva s predviđenih deset učenika, a ostaju pak sva dosadašnja zanimanja: konobar, kuhar i slastičar,zatim elektrotehničar, elektroinstalater i tehničar za elektroniku, potom bravar, tokar, automehaničar i računalni tehničar u strojarstvu.

Od prošle godine  učenici se u srednju školu  prijavljuju i upisuju elektroničkim putem. Prijave kandidata u sustav počinje 26. svibnja, dok  obrazovnih programa mjesec dana kasnije, tj. 26. lipnja.Nakon toga  slijedi unos rezultata, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 11. srpnja. Za one koji se ne upišu u ljetnom roku, ostaje mogućnost u jesenkom za kojeg prijave obrazovnih  programa počinje 25. kolovoza.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.