Hrvatski radio

Radio Knin

Ministar Beroš predstavio reformu zdravstvenog sustava

07.10.2022.

17:26

Autor: Radio Knin

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: scokaric / HRT

Nemamo više vremena za gubljenje, istaknuo je na Kongresu poslodavaca u zdravstvu,koji je održan u Vodicama, ministar zdravstva Vili Beroš. Nužno je da reforma bude učinkovita i da osigura da zdravstvenom sustavu u roku od dvije godine ne budu više potrebne nikakve sanacije. Četiri su osnovna pravca kretanja: preventiva, jačanje primarne zdravstvene zaštite, reorganizacija bolničkog sustava i financijska stabilnost.

Za reformu će biti presudan nacionalni plan osnaživanje mladih liječnika, njihova edukacija za koju bi bilo optimalno da traje jednu godinu, zatim raspoređivanje u deprivirana područja, pri čemu bi dobivali dodatne bodove za buduće specijalizacije. Primarna zdravstvena zaštita trenutačno ima akutni manjak specijalista, istaknuo je ministar Beroš, a reforma će osigurati jačanje uloga domova zdravlja koji su nekad bili respektabilne ustanove. To bi se, između ostalog trebalo postići izjednačavanjem koeficijenata specijalistima koji bi ostali u primarnoj zaštiti. Reforma bi također trebala osigurati da svaka županija ima samo jedan središnji Dom zdravlja, uz neke iznimke.

Novi model financiranja zdravstvenih ustanova pretpostavlja plaćanje po indikatorima učinkovitosti i kvalitete, a ne, kao do sada formiranjem limita, koji su ponekad ovisili i o političkim utjecajima čelnika zdravstvenih ustanova.

U Saboru je danas izglasana dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čime su liječnici dobili pravo na pregovaranje o kolektivnom ugovoru.

Organizacijska, kadrovska i financijska reforma odnosit će se i na e dvije hrvatske bolnice. Ministar Beroš najavio je prijenos vlasništva. Dvadeset sedam ih ostaje na upravljanje jedinicama lokalne samouprave, a dvadeset dvije opće bolnice prelaze u državne upravljačke ruke.

Neće nam ni novci pomoći ako se ne poboljša organizacija, čemu bi trebala pridonijeti i informatizacija sustava, zaključio je ministar Beroš koji očekuje da će se ključni zakoni donijeti početkom sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.