Hrvatski radio

Radio Knin

Na Orašnici postavljene brane

15.09.2014.

15:03

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državno odvjetništvo utvrđuje od kuda potječu naftne mrlje u izvorištu Jaruga.

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji, župan Goran Pauk obavijestio je javnost o rezultatima analize vode s vodocrpilišta Jaruga koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba  „Andrija Štampar“.  Rezultati analize uzoraka pokazali su da uzorci ne sadrže teške metale i ugljikovodike te se stoga voda može koristiti za higijenske svrhe.

Rezultati analiza na pesticide očekuju se tijekom dana te je preporuka da se voda može koristiti za osobnu higijenu ali ne i za piće i kuhanje.

Kako se nafta našla u glavnom bazenu  izvorišta Jaruga, a sada je službeno potvrđeno, da je nafte tamo bilo, tek se utvrđuje. U istrazi sudjeluje policija i  Državno odvjetništvo. DIV-ove lagune mazuta.

Mediji su odmah na početku počeli nagađati, je li rijeka Orašnica uzrok onećišćenja, jer ona kao i Krka, upozoravaju ekolozi, kupe naftu iz DIV-ove lagune mazuta.

Radnici DIVa, u nedjelju ujutro su postavili plutajuće brane, a kako to područje izgleda, donosimo vam u galeriji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.