Hrvatski radio

Radio Knin

Najvažnije pravo hrvatskim braniteljima - pravo na život

20.10.2014.

14:57

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga tjedna pred saborskim zastupnicima naći će se Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013. godinu. Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora je prihvatio Izvješće, a Udruga prvi hrvatski redarstvenik Šibensko-kninske županije je u otvorenom pismu zastupnike pozvala da od resornog ministarstva i Vlade zatraže najvažnije pravo za hrvatske branitelje, a to je pravo na život.

U 2013. godini svoje pravo da su i dalje nezaposleni ostvarilo je 31.125 hrvatskih branitelja, a svoje pravo na pokop njih 2.610, piše Udruga u Otvorenom pismu zastupnicima Hrvatskoga sabora i podsjeća na više od 30 tisuća hrvatskih branitelja umrlih u zadnjih 15 godina, prosječne dobi 50,9 godina. Umjesto da poduzme konkretne mjere, Ministarstvo branitelja svoje je aktivnosti zadržalo na izradama i provođenju studija, navodi se dalje u pismu. Liječnička struka kaže da hrvatski branitelji ne bi trebali umirati s pedeset godina, da postoje načini kako to promijeniti, kako spasiti i produžiti njihov život. Potrebno je samo malo političke volje, a znanja da se to učini, želje i ljudi koji su spremni raditi ima dovoljno, poručuju iz Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Šibensko-kninske županije. 

Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja je korektno napisano i ništa nije zatajeno, a veća briga treba se posvetiti stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji, ocijenio je Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora.

Odbor je zaključio da objava Registra nije ispunila svrhu, jer se broj evidentiranih branitelja povećao za 2 tisuće na 503.112.


Na ostvarivanje prava iz Zakona lani je potrošeno 5 milijardi i 923 milijuna kuna. 96 posto išlo je na trajna prava i ona iz mirovinskog osiguranja.

Odbor za ratne veterane Hrvatskog sabora traži da se nađe rješenje za brže stambeno zbrinjavanje kao i poštivanje prava prvenstva pri zapošljavanju.
Predloženo je da se provede studija o nestanku vojnog menadžmenta, odnosno branitelja koji u kriznim trenucima znaju upravljati i voditi ljude.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.