Hrvatski radio

Radio Knin

Nema gradnje hidroelektrane na Krčiću bez Studije utjecaja na okoliš

31.03.2014.

16:35

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bude li potrebno Grad će zatražiti referendum

O mogućoj gradnji hidroelektrane na Krčiću govorilo se danas na sjednici Županijke skupštine. Župan Goran Pauk je kazao kako se u postupak neće krenuti dok se na sasluša što struka ima reći o utjecaju na okoliš, čega je,kaže, svjestan i HEP. Kako je Krčić zaštićeno područje o svemu će se morati očitovati i Europska komisija.

 A kako bi ukazala na  neprihvatljivost ovog HEP-ovog projekta,  Ekološka udruga Krka pokrenula je inicijativu "Za Krčić" i pozvala građane da na naslovnicu facebooka stave sliku slapa i tako jasno kažu NE hidroelektrani. Akciji se masovno pridružuju građani, kaže tajnica udruge Inga Kukolj i dodaje kako će od Grada Knina zatražiti službeni stav o ovom pitanju.

"Ovaj projekt je ekološki štetan, a isto tako i neisplativ. Tražit ćemo mišljenje struke,inzistirat ćemo na izradi Studije utjecaja na okoliš, a isto tako tražiti i izmjenu prostornog plana Šibensko-kninske županije koji bi onemogućio gradnju hidroelektrane", kaže Inga Kukolj.

Zamjenik gradonačelnice Nikola Blažević kaže kako Grad još nije zauzeo službeni stav o ovom pitanju, no jedno je sigurno, kaže, važnije  nam je sačuvati zdrav okoliš od bilo kakvih investicija.  I Grad će zatražiti Studiju utjecaja na okoliš, potom i javnu raspravu, a ukoliko bude potrebno i referendum.

Poslušajte što su Inga Kukolj i Nikola Blažević izjavili za Dnevnik HR Knina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.