Hrvatski radio

Radio Knin

Noć muzeja diljem županije

31.01.2014.

13:33

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvoreni muzeji u Kninu, Otavicama i Šibeniku

 

Muzej Ivana Meštrovića u Otavicama  večeras će biti  otvoren za posjetitelje. Noć muzeja počinje u 18h prezentacijom obnove antimalarične stanice i osnovne škole na Banovači koje je još 1930. godine izgradio Ivan Meštrović. Kompleks se je počeo obnavljati prije dvije godine, a drugu fazu obnove prezentirat će načelnik općine Ružić Josip Sučić.

 

Potom će se posjetitelji u povorci, pod svjetlom ferala, uputiti ka crkvi Presvetog Otkupitelja  gdje će se održati multimedijalni program Meštrović-nova dimenzija.   Riječ je o posebnoj inovaciji u prikazu muzejske građe i to u obliku videoprojekcije  tako   da će se na pročelju crkve prikazati neobjavljene fotografije iz Meštrovićevih albuma vezanih uz njegov život i rad.

 

Za zabavni program pobrinuo se KUD "Petrovo polje".

 

Bogat program pripremio je i Muzej grada Šibenika. Posjetitelji mogu pogledati izložbu tj. videoprezentaciju arhivske građe kao  i stalni muzejski postav uz stručno vodstvo kustosa. Najavljen je i gastro-povijesni spktakl, kao i predavanje inženjera Nikice Vučenovića "Objed šibenskih galijota uoči bitke Lepanta". U 22,30h –modna revija: Od prapovijesti do srednjeg vijeka. U šibenskoj noći muzeja svirat će Trio Bagatin, a posjetitelji će moći kušati stare šibenske specijalitete.

Ponovimo, Kninski muzej je četvrtu godinu za redom uključen u ovu manifestaciju. U 18 h u vijećnici na Tvrđavi nastupaju polaznici kninske Glazbene škole, u 18,30h izložba radova akademske kiparice Mateje Galić, u 19h izložba pod nazivom Utvrda Glavaš:od zemlje do vitrine, te u 20h izložba iz fundusa kulutrno-povijesne zbirke Kninskog muzeja "Historicizam i secesija".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.