Hrvatski radio

Radio Knin

Obilježena obljetnica napada na Vrpolje i Potkonje

01.05.2016.

11:33

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

1.svibnja 1991.godine, srpska je paravojska napala sela Vrpolje i Potkonje kod Knina. U spomen na ta događanja, ali i sve stradale u Domovinskom ratu, kod križa na kninskoj tvrđavi položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zatim je, u crkvi sv. Barbare služena i sveta misa.


Bio je to kordinirani napad na Vrpolje i Potkonje, sela s isključivo hrvatskim stanovništvom, koje su izvele postrojbe Milana Martića uz pomoć JNA. Bilo je ranjenih i zarobljenih, a mnogi su napustili svoje domove i tako postali prvi prognanici u Hrvatskoj.
Ovaj je događaj označio i početak srpske pobune u Kninu i Hrvatskoj, a neposredan povod, bilo je utemeljenje Policijskih postaja U Kijevu i Oklaju.
U spomen na ovaj događaj, danas su kod križa na kninskoj tvrđavi vijence položili i svijeće zapalili saborska zastupnica Josipa Rimac, gradonačelnik Nikola Blažević, zamjenik gradonačelnika Slaven Ivić, dožupan Tomislav Vrdoljak i predstavnik hrvatskih branitelja. Nakon toga se u crkvi sv. Barbare služila sveta misa koju je predvodio fra Ivan Lukač.
Vijenci su položeni i kod spomen obilježja u Vrpolju te u Potkonju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.