Hrvatski radio

Radio Knin

Obilna kiša diljem Hrvatske, Vodice pod vodom

11.09.2014.

12:09

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog današnjih vremenskih uvjeta, Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje najviše kategorije koje podrazumijeva veoma opasne vremenske prilike. Naime očekuju se velike količine kiše, osobito na području Istre, sjevernog Jadrana, Gorskog kotara i Like.

Kao što su prognostičari i najavljivali veliki dio Hrvatske zahvatile su ili tek očekuju veoma opasne vremenske prilike, posebice obilna kiša. Cijelo je šibensko područje od ranoga jutra na udaru olujnog nevremena praćenog grmljavinom i pljuskovima. Vatrogasci imaju pune ruke posla, a kiša se i dalje ne smiruje.

U kratkom vremenu je palo preko 100 litara kiše po metru četvornom, navodi se na internet portalu Šibenik meteo za praćenje vremenskih prilika na šibensko-kninskom području. Prema trenutno dostupnim podacima, najviše kiše palo je na širem vodičkom području.

Mjerna postaja na otoku Prviću do 10.30 sati izmjerila je 125, a u Vodicama 100 litara kiše po metru četvornom.

Vodice zbog toga jutros imaju velikih problema s poplavama. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz podruma kuća, ali i javnih ustanova. Poplavljena je zgrada osnovne škole te dječjeg vrtića, a pod vodom su i brojne gradske prometnice.

Na portalu Šibenik meteo navode kako Bilice jutros mjere 72, Dubrava 55, a Šibenik 53 litre liše po metru četvornom.

Zaobalne vode u Žažini i Letovaniću se povlače, Kupa raste

Jučer su se do mraka s vodom koja je Letovaniću prijetila iz zapuštenog ribnjaka borili mještani i snage na terenu. Završeno je 50 posto zečjeg nasipa koji bi trebao spriječiti istjecanje vode iz ribnjaka. Očekuje se da će nasip danas biti završen.

U obližnjoj su Žažini, zbog poplavljenje trgovine, posla imali vatrogasci. Problem je nastao zbog zaobalnih voda koje se slijevaju s obližnjeg brda, a odmažu i začepljeni kanali. Mještani su izrazito nezadovoljni jer Hrvatske vode nisu do kraja sanirale nasip. Upozoravaju - ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop. No, danas unatoč neprekidne kiše, zaobalne vode se povlače.

Prema mjerenjima u 8 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) najviše je kiše u posljednja 24 sata palo u Božavi, čak 148 litara po četvornome metru, te Lipiku - 100 litara. Obilne je kiše bilo i ponegdje na sjevernom Jadranu, primjerice u Karlobagu 93 litre, ali i srednjem Jadranu, primjerice u splitskoj zračnoj luci 92 litre, pri čemu je glavnina pala od 20 sati jučer do 2 sata danas. U većini mjesta Gorskoga kotara i Like palo je između 30 i 60 litara kiše, a malo manje količine zabilježene su u većini središnje i istočne Hrvatske.

Nevrijeme pogodilo Split

Jako grmljavinsko nevrijeme popraćeno snažnom kišom pogodilo je sinoć nešto prije 21 sat Split i širu okolicu. Kiša je u nekim dijelovima grada, pogotovo tamo gdje su lošije očišćeni kanali, izazvala pravi povodanj pa su i automobili tim putevima trebali opreznije voziti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.