Hrvatski radio

Radio Knin

Očekuju se europski novci za Inovacijsko središte

27.02.2014.

11:50

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odgovor će se znati krajem lipnja

Veleučilište Marka Marulića u Kninu očekuje sredstva iz strukturnih fondova Europske unije  za projekt Inovacijskog središta u Biskupiji.

Deset godina radilo se na pripremi  ovog velikog projekta, jedinstvenog u Hrvatskoj, da bi se  nakon pribavljanja opsežne dokumentacije, prije par dana, predao Ministarstvu regionalnog razvoja.

Na natječaj je prijavljeno oko dvjesto projekata ukupne vrijednosti 235 milijuna kuna, no po riječima prodekana za razvoj veleučilišta dr. Marka Jelića, kninski je projekt najbolje pripremljen.  Na mjestu nekadašnjih vojnih skladišta u Biskupiji gradit će se pilot postrojenja sa analitičkom opremom, restoranom i ostalim pratećim sadržajima, za što je Vlada RH dala pravo građenja na 50 godina. Tu će studenti stjecati praktičnu naobrazbu, gospodarstvenici razvijati nove proizvode i tehnologije, obavljat će se kontrola kvalitete proizvoda kao i marketinške aktivnosti. Bit će to izvrstan spoj kninskih studenata, znanstvenika i u konačnici poduzetnika .

Ukupna vrijednost projekta je 80 milijuna kuna, a 77 milijuna očekuje se iz EU-a. Preostala tri milijuna uložilo bi veleučilište.

U Inovacijskom središtu radit će uglavnom profesori s kninskog veleučilišta, no veseli činjenica da će se otvarati i nova radna mjesta i to za oko 18 ljudi.

Iako su u Kninu   uvjereni da će projekt dobiti zeleno svjetlo, konačna potvrda  znat će se koncem lipnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.