Hrvatski radio

Radio Knin

Od 1. srpnja odlaganje biootpada

04.03.2014.

11:33

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U dvorištima kuća bit će postavljene kante

Svi  gradovi u Republici Hrvatskoj dužni su  do srpnja ove godine uvesti primarnu selekciju otpada na kućnom pragu. Tako ćemo ubuduće uz papir, staklo i plastiku odvajati i biotpad .

Kninska tvrtka Čistoća i zelenilo već je naručila dio kanti za odvajanje biootpada  koje će biti  postavljene samo u dvorištima obiteljskih kuća, isto kao i vreće za odlaganje ostalog otpada, tj. ambalaže, papira, plastike i stakla. Tijekom travnja zatražit će od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciranje dodatnih kanti od 120 litara za odvajanje komunalnog otpada. Što se tiče stambenih zgrada, tamo će se postaviti kontejneri od 1100 litara. Biootpad će se odvoziti svaki dan.

Novi način odlaganja otpada podrazumijeva i novi obračun odvoza. Naime,  više se neće obračunavati po članu domaćinstva već po volumenu, tj. po stvarnoj količini odloženog otpada.  Na prijedlog tvrtke Čistoća i zelenilo cijenu će u konačnici  odobriti Gradsko vijeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.