Hrvatski radio

Radio Knin

Od Zagreba do Dugopolja za 7 kn manje, do Rijeke za kunu skuplje

28.04.2014.

10:48

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cestarine promijenjene na većini dionica

Na većini dionica autocesta kojima upravljaju tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od 6 sati na snazi su nove cestarine.
Cestarine su promijenjene na većini dionica. Pritom su kod većine dionica kojima upravlja HAC one smanjenje. Naime, od ukupno 3.065 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti HAC-a, za 1.482 cijene dionica su smanjene, a 846 povećane, dok njih 737 nije mijenjano.

Iz HAC-a pritom navode primjer da je na dionici autoceste A1 od Zagreba do izlaza Dugopolje (Split) cestarina smanjena sa 181 na 174 kune, a na dionici Zagreb-Karamatići (Ploče) sa 228 na 222 kune. Nasuprot tome, na autocesti A3 za dionicu Zagreb-Lipovac cestarina je povećana na 122 umjesto dosadašnje 121 kune.

I na autocestama u nadležnosti ARZ-a većina cestarina je korigirana - od ukupno 780 cestarina, njih 164 je smanjeno, 452 su porasle, dok ih je 164 ostalo isto. Primjerice, na autocesti A6 za putovanje automobilom od Zagreba do Rijeke, cestarina je sa 69 povećana na 70 kuna.

Korigiranim cjenicima ispravljeni su nedostaci iz HAC-ova cjenika iz 2004. godine i ARZ-ova iz 2008. godine, koji su uočeni prilikom zadnjeg poskupljenja cestarina, u lipnju 2012. godine.

Nakon provedene analize izrađen je novi izračun svih iznosa cestarine za svaku pojedinu dionicu autoceste i za sve skupine vozila, pri čemu su duljine dionice za novi izračun cijena dobivene geodetskim snimanjem.

Geodetska izmjera dionica dovršena je 2013. godine, a njome je utvrđeno da nije bilo odstupanja u ukupnoj duljini svih autocesta, ali je prilikom izračuna duljina pojedinih dionica dolazilo do razlika u metodologiji određivanja početne i završne točke pojedinih dionica (npr. ulazni krak, izlazni krak, središte čvora itd.). Zbog toga je došlo do odstupanja u duljinama pojedinih dionica pa i cijena cestarine za te dionice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.