Hrvatski radio

Radio Knin

Otvoren Poludnevni boravak u Drnišu

04.04.2014.

12:47

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Drnišu je svečano otvoren Poludnevni boravak za osobe koje žive u urbanoj sredini, same su i socijalno izolirane. Dio je to projekta "Solidarnost i zapošljavanje – ruka u ruci" kninske udruge "ZvoniMir".

Poludnevni boravak starijim Drnišanima, koji žive sami, omogućit će da ugodno provedu dobar dio svog vremena kaže osamdesetogodišnji Živko Šupuk, koji, otkada mu je umrla supruga već četiri godine živi sam. Osamdesetrogodišnjoj baki Mariji Vukušić, samoća ne pada tako teško, iako joj je suprug umro prije dvadeset godina, a djeca je tek povremeno posjećuju. No, i ona se raduje zajedničkim trenucima u lijepim prostorima boravka, iako još ne zna što će se sve tamo događati. Udruga Zvonimir već dugo godina skrbi o starijim osobama, a poludnevnim boravkom osiguran im je i ugodan prostor u kojem mogu zajednički provoditi niz aktivnosti, kaže predsjednica udruge Zvjezdana Bajić Zeljak. Ovaj projekt, kroz natječaj "Širenje mreže socijalnih usluga u lokalnoj zajednici", financira Europska unija u iznosu od 175 tisuća eura. To je 85 posto vrijednosti projekta, dok ostalih 15 posto pokrivaju nositelji i partneri: kninsko Pučko učilište, kninski Dom za starije i nemoćne, Općina Biskupija i Ured Vlade Republike Hrvatske. Grad Drniš je za Poludnevni boravak dodijelio gradski prostor bivšeg Đačkog doma, a otvorio ga je upravo gradonačelnik Josip Begonja. Udruga Zvonimir vrlo je aktivna u razvoju socijalnog poduzetništva, što je na otvaranju istaknuo i šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić Inače, Udruga Zvonimir razvija cijeli niz projekata kojima je cilj razvoj socijalnih usluga i poboljšanje života starijih osoba uz mogućnost ostanka u vlastitom domu. No, vrlo je važno i to što ovakvi projekti utječu i na pronalazak radnog mjesta teško zapošljivih grupa ljudi u pružanju izvaninstitucionalnih socijalnih usluga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.