Hrvatski radio

Radio Knin

Otvorena Eko knjižnica igračaka

05.02.2014.

12:12

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članstvo besplatno

U Kninu je otvorena Eko knjižnica igračaka, prva takva u Hrvatskoj. Dok se članarina u knjižnicama za posudbu knjiga plaća, za ovu knjižnicu ne treba izdvojiti niti kune. Dovoljno je samo dovesti dijete u pratnji roditelja,bake,djeda, pokloniti jednu rabljenu igračku ( no i to nije uvjet) i  dobit će se  članska iskaznica kojom se, na mjesec dana, može  posuditi igračka. Zahvaljujući brojnim donatorima,od tvrtki do roditelja i djece,  knjižnica nudi brojne društvene i edukativne igre, slikovnice, lutke, autiće, bagere i ostale igračke. Projekt je osmislila i realizirala Ekološka udruga "Krka" i po riječima tajnice Inge Kukolj, jedinstven je u Hrvatskoj jer se samo u Zagrebu i Splitu mogu posuditi igračke, ali u okviru formalne knjižnice.

" U Kninu, koji slovi kao jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, ne postoje zanimljivi i rekreativni sadržaji za djecu. Roditeljima je danas jako teško kupovati nove igračke djeci, a ovim projektom omogućujemo jednaku šansu za igru svima. Na ovaj način djecu učimo kako trebaju čuvati igračke i što je još važnije učimo ih da je dobro s drugima dijeliti nešto,"poručuje tajnica udruge Inga Kukolj.  

Eko knjižnicu igračaka već su danas posjetila brojna djeca; netko je došao s bakom, netko s mamom, no i učitelji su doveli učenike nižih razreda. Oduševljeni su igračkama i obećali kako će i oni donijeti neke svoje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.