Hrvatski radio

Radio Knin

Otvorena Oziđana pećina

01.07.2014.

15:09

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Nacionalnom parku Krka posjetiteljima je otvorena Oziđana pećina, mjesto od izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Dio je poučno-pješačke staze u koju je uloženo više od 6 milijuna kuna. Pećinu je svečano otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Oziđana pećina se nalazi iznad Roškog slapa na 220 metara nadmorske visine. Duga je 59 metara, široka 5 do 7 a visoka oko 2 i pol metra. Riječ je o višeslojnom arheološkom lokalitetu koji je imao pet kulturnih faza i u kojem je čovjek prisutan u razdoblju od 5 tisuća do tisuću i pol godina prije Krista. Sličnih pećina je u kanjonu rijeke Krke desetak, no samo su dvije istražene. Ime je Oziđana pećina dobila po suhozidu koji je štitio ulaz u nju. 
Najstariji nađeni predmet pripada impreso kulturi.
Pećina je kraj poučno pješačke staze od Stinica preko Roškog slapa koja je pokrenuta kako bi se smanjio pritisak posjetitelja na Skradinski buk. 
Projekt je dio Nature 2000 koji provodi Miinistarstvo zaštite okoliša i prirode. Cilj mu je potaknuti razvoj ruralnog gospodarstva u uzvodnom dijelu Parka. Financira se zajmom Svjetske banke u iznosu od gotovo 21 milijun eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.