Hrvatski radio

Radio Knin

Peticija u Baljcima

07.07.2014.

15:04

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U selu Baljcima nedaleko od Drniša, od prijeratnih 130 domaćinstava danas su tri! Njegovi raseljeni mještani traže struju, vodu i obnovu. Prema kriterijima Radne skupine za Sanaciju i obnovu, ulaganja višestruko premašuju planove.

Par desetaka kilometara od mora u dalmatinskom kršu, prilaz selu Baljci usmjeravaju obrasle ruševine kuća uz lošu cestu. Stanovništvo je gotovo dva desetljeća raseljeno. Dođu ljeti, nakratko, jer se bez struje i vode ne može.

Struju, vodu i ceste mještani Baljaka su u prošlom stoljeću izgradili samodoprinosom. Danas to traže od predsjednika države i vlade te predstavnika lokalne uprave i samouprave. 


Radi se o potpuno uništenim elektroenergetskim objektima čija će obnova, po već izrađenoj dokumentaciji, koštati oko milijun i 600 tisuća kuna - za 7 priključaka, koliko je zahtjeva zaprimila Šibenska Elektra. Sukladno definiranim kriterijima Radne skupine za Sanaciju i obnovu, obnavljaju su priključci do iznosa od 50 tisuća kuna, pa do daljnjega ovaj dio sela Baljci nije u planu. A na čekanju su i s obnovom uništenog vodoopskrbnog sustava, jer općina toliku investiciju ne može napraviti bez pomoći države.


Ne može se očekivati povratak u sredinu bez osnovnih životnih uvjeta. S druge strane, nema se novca ulagati u mjesta u kojima nitko ne živi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.