Hrvatski radio

Radio Knin

Počela nova školska godina

08.09.2014.

14:55

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas počinje nova nastavna godina, pa tako i u dvije kninske osnovne i dvije srednje škole, koje zajedno broje preko dvije tisuće učenika. Za one najmanje, učenike prvih razreda, organizirane su posebne priredbe, a policija je budno pazila da što sigurnije dođu i vrate se iz škole.

Nakon gotovo tri mjeseca u osnovnim i srednjim školama ponovno se čuje zvono i dječji glasovi na hodnicima i učionicama. Poslije dugih ljetnih praznika i djeca su se pomalo zaželjela škole, ne toliko učenja koliko kolega iz razreda i veselog društva.

Prvi dan škole poseban je radostan za prvoškolce, za koje su pripremljene i priredbe s prigodnim programom. No, broj prvih razreda nije onoliki kako je to u Kninu nekada znao biti. Već godinama postoji tendencija pada broja učenika u obje kninske osnovne škole, no, od ove godine broj učenika trebao bi se ustabiliti, kaže ravnatelj Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Ivan Uzun.

U Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti ima 30 učenika manje nego prošle godine, ukupno 850, a u školi dr. Franje Tuđmana je manje petnaestak učenika, ukupno 466, no zadržan je isti broj odjela, zahvaljujući posebnoj odluci resornog ministra, kaže nam ravnateljica Slavica Šimić. U ovoj su školi i dva odjela za učenike s poteškoćama u razvoju - za njih jedanaestero gradski čelnici danas su donirali knjige.

Učitelji, nastavnici, profesori, kažu da im je već dosta žalopojki o svom položaju i lošim plaćama, a na regrese, božićnice i slične dodatke već su i zaboravili. Sindikalni povjerenik u osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti, Jozo Jurković, kaže: za učitelje i nastavnike nova nastavna godina - stari problemi.

U srednjim školama upisne kvote su manje nego prošle godine. Pet razrednih odjela Srednje škole Lovre Montija upisala su 104 učenika, 26 manje nego lani, dok je u Srednjoj strukovnoj školi Kralja Zvonimira 30 učenika manje, od lanjskih 152 učenika sada imamo 121-og.

Za učenike putnike, konkretno Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, ove će godine biti i malih poteškoća, jer zbog radova u Tomislavovoj autobusi neće moći stajati ispred škole, već na makadamskom parkiralištu na ulazu u Masleničku ulicu. Ravnatelji škola uz sve navedeno ističu i cijeli niz projekata i radova, o kojima ćemo sigurno govoriti sljedećih tjedana, a ovaj put izdvajamo samo energetsku obnovu Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, koja bi trebala početi još ovoga tjedna, a trajat će ukupno tri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.