Hrvatski radio

Radio Knin

Poplavljenima dio pomoći u novcu, a dio kroz opremu za kuće

19.06.2014.

12:25

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski Crveni križ (HCK) dosad je za pomoć poplavljenim područjima prikupio oko 62 milijuna kuna, od čega 12 milijuna kuna prikupljenih putem donatorskog telefona planira podijeliti u obliku novčane pomoći, dok će 50 milijuna kuna biti uloženo u materijalnu pomoć kroz tri programa koji će biti realizirani uz pomoć hrvatskih gospodarstvenika, rekao je izvršni predsjednik HCK Robert Markt.

Kroz program Miran san građanima će se osigurati kreveti, madraci, pokrivači i jastuci potrebni za opremanje domova, u sklopu programa Slavonska kuhinja drveni elementi za kuhinje te dio električnih aparata, dok program Školarac predviđa nabavu knjiga za iduću školsku godinu i radne stolove.

HCK je prikupio značajna sredstva koja želimo korisno upotrijebiti za normalizaciju života na poplavljenim područjima, a od Vlade očekujemo da jasno odredi kriterije tko treba pomoć, izjavio je za Hinu Markt.

Radi što brže realizacije programa HCK je početkom lipnja objavio javni poziv tvrtkama o doniranju opreme za kuće na poplavljenim područjima, na koji se javilo tristotinjak tvrtki koje su donirale ili ponudile svoje proizvode. U drugoj fazi HCK će tim tvrtkama pružiti mogućnost da se natječu za poslove, ako kvalitetom i cijenom budu zadovoljile propisane kriterije, pri čemu će se nastojati u posao uključiti što više poduzeća.

Donatorski telefon HCK i žiro-račun ostaju i dalje otvoreni za sve novčane donacije, a prikupljanje novca nastavit će se i tijekom turističke sezone.

Akcija pomoći stanovništvu poplavljenih područja u istočnoj Slavoniji bila je po opsegu i angažmanu volontera i djelatnika najveća akcija HCK nakon Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.