Hrvatski radio

Radio Knin

Postavljena spomen-ploča na ćirilici u Morkom Polju

28.07.2014.

15:31

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Svim civilnim žrtvama Domovinskog rata pristupamo jednakom pažnjom" - Mininstarstvo hrvatskih branitelja

Na zgradi mjesnog odbora u Mokrom polju kod Knina ugrađena je spomen ploča posvećena civilnim mještanima ubijenim u kolovozu 1995. godine. Posvetu, napisanu ćiriličnim pismom, iniciralo je Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih , nestalih , nasilno odvedenih i invalidnih osoba "Protiv zaborava".

U povodu medijskih napisa o postavljenju ove spomen ploče, reagiralo je danas Ministarstvo hrvatskih branitelja koje ističe kako hrvatska Vlada, svim civilnim žrtvama Domovinskog rata pristupa jednakom pažnjom, te da sve civilne žrtve rata, neovisno o svojoj etničkoj pripadnosti, zaslužuju jednaki pijetet. Ne žele vjerovati da su organizatori odabirom ovog datuma za postavljanje spomen ploče na bilo koji način nastojali umanjiti značaj nadolazeće proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i  Dana hrvatskih branitelja u Kninu, niti joj pripisati bilo kakvu negativnu konotaciju. Isto tako , izražava uvjerenje kako će sva udruženja, neovisno o svojoj etničkoj pripadnosti, s jednakim žarom podržati petogodišnje nastojanje ministarstva da se u Srbiji, na mjestima koncentracijskih logora i zatočenja vukovarskih branitelja i civila u Sremskoj Mitrovici, Begejcima i Stajićevu, postave spomen obilježja u sjećanje na sve ubijene u koncentracijskim logorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.