Hrvatski radio

Radio Knin

Pripadnici HVO-a ne mogu ostvariti dodatne bodove za stambeno zbrinjavanje

12.05.2014.

16:30

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koordinacija braniteljskih udruga osuđuje ponašanje resornog ministarstva

Svi sudionici Domovinskog rata koji  status hrvatskog branitelja mogu dokazati izvodom iz Registra branitelja, ostvaruju dodatne bodove za stambeno zbrinjavanje, no ne i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Oni, naime nisu u ovom Registru. Na njihov diskriminirajući položaj ukazala je  Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina.

Branitelji su se obratili Ministarstvu branitelja i od pomoćnika ministra Bojana Glavaševića dobili odgovor u kojem se poziva na Zakon o hrvatskim braniteljima po kojem pripadnici HVO-a nemaju status hrvatskog branitelja.

"Obratili smo se Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje i od predstojnice dobili isti odgovor",kaže predsjedavajući Koordinacije Tomislav Čolak.

Čolak ,međutim, ističe kako su pripadnici HVO-a već izjednačeni s ostalim hrvatskim braniteljima kad je u pitanju stambeno zbrinjavanje budući da  su neki dobili darovnicu za kuću ili stan u državnom vlasništvu. Stoga se pita zašto i sada, pri bodovanju za stambeno zbrinjavanje,  ne mogu biti u istom položaju.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina stoga najoštrije osuđuje ponašanje resornog ministarstva koje,kako ističe, ne pokazuje ni najmanje sluha za specifične probleme hrvatskih branitelja i to onih egzistencijalno najugroženijih te ministra poziva da se aktivnije uključi u rješavanje njihovih statusnih pitanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.