Hrvatski radio

Radio Knin

Projekt Burnum 2014.

03.07.2014.

15:50

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski muzej Drniš i znanstvenici sa Sveučilišta u Bologni predstavili su rezultate 10-togodišnje suradnje na istraživanju Burnuma. Prezentacija je obuhvatila 3D rekonstrukciju lokaliteta, tvrđava i ostataka graditeljske baštine.


U sklopu projekta Burnum Drniškom muzeju su se priključili partneri iz Sveučilišta u Bologni i Sveučilišta u Zadru. Vrijednost i važnost je prepoznata, sada projekt izlazi iz nacionalnih okvira, sa zadovoljstvom je ustvrdio ravnatelj drniškog muzeja Joško Zaninović. 

Projekt Valorizacije kulturne baštine na prostoru Nacionalnog parka Krka predstavili su doktori znanosti Alessandro Campedelli i Marco Dubbini sa Sveučilišta u Bologni i Pier Carlo Ricci sa Sveučilišta u Ferrari. Napravili su 3D rekonstrukciju arheoloških lokaliteta, tvrđava i ostataka graditeljske baštine na temelju znanstvenih istraživanja na prostoru Burnuma, Krke i Pokrčja. 

Virtualno su predstavljeni poznati lokaliteti – u realnom svijetu tek arheološki ostaci vide se onakvima kakvi su zaista bili, u punom sjaju. Projekt je opsežan i financijski zahtjevan pa će u realizaciju trebati uključiti Europske fondove.

Javna ustanova Nacionalni park Krka u suradnji s Gradskim muzejom Drniš i Sveučilištem u Bologni provodi sustavna arheološka istraživanja i konzervaciju na području Burnuma od 2003. godine.

Ostaci rimskog vojnog logora Burnum nalaze se neposredno iznad Manojlovačkih slapova. Sagrađen je na prijelazu stare u novu eru, na strateški važnom položaju s kojega se kontrolirao prijelaz preko rijeke Krke. Posebno su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zapovjednštvu logora i ostaci povećeg amfiteatra s obiljem arheološkog materijala izloženog u arheološkoj zbirci u Puljanima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.