Hrvatski radio

Radio Knin

Racionalizacija mreže sudova

15.10.2014.

16:33

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plaćamo iznad prosjeka za uslugu koja je ispod prosjeka - ocijenio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić stanje u pravosuđu, obrazlažući prijedlog racionalizacije mreže sudova.


Europski je prosjek 21 sudac na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska ih ima 45. Istodobno, 88 tisuća predmeta starije je od tri godine, a 10 tisuća starije je od 10 godina. Ministar je smanjivanje broja općinskih sudova sa 67 na 24, a prekršajnih sa 63 na 22 objasnio uštedama.

Ovim će Zakonom Općinski i Prekršajni sudovi u Šibeniku biti sjedišta i područja nadležnosti za sve općine i gradove u županiji. Trgovački sud u Zadru bit će nadležan za područja Šibensko-kninske i Zadarske županije, a Upravni sud u Splitu za sve četiri dalmatinske županije.
Općinski i prekršajni sudovi u Kninu nastavit će s radom kao stalna služba sudova u Šibeniku.
Zakon bi stupio na snagu 1. veljače iduće godine.

Saborska Oporba upozorila je da za bolje pravosuđe nisu dovoljne samo organizacijske već trebaju i kadrovske promjene. Valja reći i da je raspravu o tako važnoj temi pratilo tek dvadesetak zastupnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.