Hrvatski radio

Radio Knin

Šibenik prvi u Europi dobio virtualni vremeplov

23.01.2014.

16:23

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrađen "Virtualni Juraj Dalmatinac"

 

Šibenski projekt „Virtualni Juraj Dalmatinac“ ovogodišnji je dobitnik prestižne svjetske nagrade u turizmu Ulysses koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).  Šibenski se projekt,čiji su idejni začetnici Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada, a izrađivači zagrebački  DSP Studio i Momentum Studio,  našao u najzahtjevnijoj kategoriji "Inovacije u istraživanju i tehnologiji".

Riječ je virtualnom portalu koji se  oslanja na najnoviju tehnologiju „proširene stvarnosti“ , koja je u svijetu tek u začecima kad je riječ o primjeni u turizmu. Uz pomoć pametnih telefona, proširena stvarnost omogućuje posjetiteljima da preko stvarne slike nekog objekta ili lokacije dobiju trodimenzionalni prikaz kreiran na računalu. Aplikacija funkcionira na način da se mobilni uređaj usmjeri prema kipu Jurja Dalmatinca koji potom na zaslonu uređaja oživi i započne s pričom o katedrali i njenoj gradnji te povede posjetitelja u šetnju navedenom lokacijom. 

Šibenik je prvi grad u Europi koji je dobio virtualni vremeplov, za koji je Ministarstvo turizma izdvojilo 80 tisuća kuna, a Turistička zajednica Grada Šibenika 20 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.