Hrvatski radio

Radio Knin

Šibenski obrambeni sustav na tentativnoj listi UNESCO-a

13.03.2014.

12:29

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šibenske srednjovjekovne utvrde i obrambeni sustav Zadra te utvrđeni grad Korčula obuhvaćeni su projektom kojim talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti želi dopuniti popis pod zaštitom UNESCO-a niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike.

"Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izvijestilo je Grad Šibenik kako je talijansko Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti pokrenulo projekt izrade prijedloga za upis na Popis svjetske baštine niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15.-17. stoljeća, kao zajednički prijedlog Italije, Hrvatske i Crne Gore.

Ministarstvo kulture razmotrilo je prijedlog te ga je, uz suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, načelno prihvatilo. U suradnji talijanskih, crnogorskih i hrvatskih stručnjaka sastavljen je zajednički Pristupni popis koji uključuje najznačajnije primjere obrambenih sustava te vrste. Prijedlog sadrži, što se Hrvatske tiče, obrambeni sustav Zadra, obrambeni sustav Šibenika i utvrđeni grad Korčula. U Crnoj Gori to je obrambeni sustav Kotora, dok talijanski popis čine: utvrđeni grad Bergamo, obrambeni sustav Peschiera del Garda, utvrđeni grad Palmanova, obrambeni sustav venecijanske lagune.

Koordinator projekta je Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Italije, a Venecijanski sustav obrane nalazi se na tzv. tentativnoj listi UNESCOa."

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.