Hrvatski radio

Radio Knin

Šibensko-kninska županija prva po transparentnosti

06.05.2014.

11:38

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knin pri samom dnu

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja Otvorenost proračuna hrvatskih županija, gradova i općina 2013.-2014. godine. Istraživanje je provedeno u cilju analize otvorenosti, odnosno transparentnosti proračuna hrvatskih lokalnih jedinica. Otvorenost podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, točne, pravodobne i razumljive informacije o proračunu. Mjerena je brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata lokalnih jedinica, a razina otvorenosti proračuna kretala se u rasponu od 0-7.

Analiza je pokazala relativno nisku razinu otvorenosti  proračuna  hrvatskih županija, gradova i općina.  Najotvorenije su ipak županije.

Građani Šibensko-kninske županije mogu biti zadovoljni jer s Istarskom, Zadarskom, Osječko-baranjskom, Primorsko-goranskom i Krapinsko-zagorskom županijom dijeli prvo mjesto po otvorenosti.

No, prijedlozi proračuna gradova u manjoj su mjeri dostupni građanima. Najotvoreniji gradovi u Hrvatskoj su Buzet, Opatija i Rijeka.

Što se tiče gradova u Šibensko-kninskoj županiji, najtransparentniji je Šibenik koji je pri samom vrhu ,( u razini otvorenosti  od 0-7, Šibenik je na petici). Trojku ima Drniš i Vodice, dok je Knin s dvojkom  pri samom dnu transparentnosti.

Prijedlozi općinskih proračuna građanima su gotovo nedostupni pa tako čak 32% općina nije objavilo nikakve proračunske podatke. Općine u Šibensko-kninskoj županiji su na pretposljednjem mjestu po otvorenosti.    

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.